Spørgsmål: Hvilke spær skal jeg vælge til mit tag

Svar: Det kommer an på eks om tagetagen skal udnyttes. Hvis det skal udnyttes er det mest anmindeligt at benytte hanebånds spær. Hvis den ikke skal udnyttes, er det oplagt med sakse spær. Sakse spær er en robust prisbillig løsning.

Jysk Facade & Tagteknik får spær færdig leveret fra vores materialelevenrandør. Spærene er produceret hos Palsgaard Gruppen. Herunder ses en oplistning at de mest almindelige spærtyper, som bruges i Danmark.

Hanebånds spær
Den optimale løsning, når man ønsker at udnytte tagetagen til en lav kvadratmeterpris. Denne konstruktion kan også afvalmes.

Trempel spær
En variant af hanebåndsspæret, hvor skunkstolpen er placeret helt ude ved facaden. Denne placering giver en optimal udnyttelse af tagetagen.

Manzard spær
En arkitektonisk flot konstruktion, der giver mulighed for stor udnyttelse af tagetagen, og som er oplagt til påbygning af kviste

Sakse spær
En variant af gitterspær med en hældning på spærfoden. Anvendes, hvor man ønsker en stor rumvolumen. Denne spærløsning giver et traditionelt sadeltag, med en spændende indvendig loftshældning.

Halv spær
Halvspær givet et spændende asymmetrisk udtryk til bygninger, hvor der ønskes et ensidigt fald og hvor tagrummet er uudnyttet.

Gitter spær
Giver mulighed for en kraftig loftisolering med effektiv ventilation af tagrummet. Anvendes, hvor man ikke har behov for at udnytte tagrummet. Ideel til sammenbygninger og afvalmede tagkonstruktioner.

Special spær
Specialspær er aktuelle, hvor særlige forhold spiller ind. Det kan for eksempel være tilfældet, hvor bygningsgeometri, ekstraordinære belastninger eller understøtningsforhold medfører, at ingen andre spærtyper kan anvendes. Specialspær designes og dimensioneres ved hjælp af avancerede computerprogrammer. De vil som regel kunne leveres fuldt færdigsamlede, klar til opstilling. Mulighederne er utallige.

Halrammer
Halrammer er velegnede til bygninger, hvor der kræves stor spændvidde og side højde. Rammerne har lav egenvægt, hvilket gør det muligt at reducere fundamentstørrelsen. Det gør dem også lette at montere. Rammerne specialfremstilles til den enkelte byggesag. Derfor er de for eksempel velegnede, når eksisterende bygninger skal forlænges. Spændvidde op til ca. 20 m.

Fritrumsprofil
En økonomisk løsning på opbevaringsproblemet. Kan anvendes sammen med alm. gitter spær. Udføres efter opgave med vandret eller skråt udhæng. Kan også udføres fritbærende.

Andre ressorcer vedr spær